Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, εμείς και τα παιδιά ζούμε σε ένα σκηνογραφημένο και σκηνοθετημένο περιβάλλον όπου κάθε πολιτιστική έκφραση έχει τη μορφή «παράστασης».
Στον Όμιλο Σκηνογραφίας – Σκηνοθεσίας, οι μαθητές και οι μαθήτριες επιχειρούν να γνωρίσουν μέσα από ποιες δράσεις παίρνουν σάρκα και οστά επί σκηνής οι οπτικοί κώδικες του θεάτρου και να μάθουν τι είναι η σκηνοθεσία, η υποκριτική, η σκηνογραφία και η ενδυματολογία. Απώτερος στόχος να αποκτήσουν εφόδια ώστε να κατανοούν καλύτερα τον κόσμο γύρω τους.
Μέσα από τη συμμετοχή τους στον Όμιλο, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα γνωρίσουν θεωρητικά και πρακτικά τις διαφορετικές μορφές που μπορεί να πάρει μία θεατρική παράσταση. Αποσκοπούμε να κατανοήσουν, να επινοήσουν, να δημιουργήσουν κάτι δικό τους. Φέτος θα είναι ο τέταρτος χρόνος λειτουργίας του Ομίλου. Στις παραγωγές του μέχρι σήμερα προσπάθησε τα μέλη του όχι μόνο να συμμετάσχουν σε μία παράσταση ως εκτελεστές αλλά να δημιουργήσουν τα επιμέρους στοιχεία της και κυρίως να πάρουν αποφάσεις για το τι και το πώς θα εμφανιστεί ο,τιδήποτε επάνω στη σκηνή. Έτσι εκπαιδευτικοί και μαθητές γίναμε συνδημιουργοί και απολαύσαμε από κοινού ένα ταξίδι μέσα στον μαγικό κόσμο του θεάτρου.
Στόχος της φετινής χρονιάς θα είναι να επιλέξουν οι μαθητές εκείνα τα στοιχεία από τους κώδικες της σκηνοθεσίας, της σκηνογραφίας, της υποκριτικής και της ενδυματολογίας που θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τη δημιουργία ενός νέου σπονδυλωτού μουσικοθεατρικού έργου σε σύμπραξη με τον Όμιλο Χορωδιακού Τραγουδιού που θα βασίζεται στην εργασία των δύο ομίλων από το 2012. Θα εργαστούμε πάνω στην δημιουργία μίας νέας αφήγησης και μέσα από μία δημιουργική διαδικασία που θα αξιοποιεί τα εργαλεία του Θεάτρου της Επινόησης (devised theatre) όπως η δραματοποίηση, ο αυτοσχεδιασμός, τα σενάρια εργασίας και οι κατασκευές. Τα μέλη των δύο Ομίλων θα δημιουργήσουν μία νέα παράσταση περνώντας από όλους τους βασικούς καλλιτεχνικούς «ρόλους» μίας θεατρικής παραγωγής: του θεατρικού συγγραφέα, του σκηνογράφου-σκηνοθέτη, του ενδυματολόγου, του ηθοποιού, και του μουσικού, ώστε να ανακαλύψουν τη δύναμη της φαντασίας τους και τις ποικίλες δημιουργικές τους ικανότητες στο πλαίσιο ενός οργανωμένου συνόλου.

Τάξεις που μπορούν να συμμετέχουν: Γ’, Δ, Ε’, ΣΤ’
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Ίλια Λακίδου (Τετάρτη 14.10- 15.30)

 

Επισκεφτείτε το Blog του Ομίλου μας ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Σχολικό έτος 2016-17: Φόρα ρυθμός! – Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

IMG_1799

Σχολικό έτος 2015-16: Όρνιθες του Αριστοφάνη

13226843_10154204537749596_5065526992820796372_n1