ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΡΑΛΛΕΙΩΝ ΠΕΙ.Σ. ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ “RoboGirls: empowering girls in STEAM through robotics and coding”

Τα Ράλλεια Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία Πειραιά συμμετέχουν από το τρέχον σχολικό έτος (2021-2022) ως σχολείο εφαρμογής του προγράμματος Erasmus+ “RoboGirls: empowering girls in STEAM through robotics and coding” . Στο πλαίσιο αυτό, σχετικές δράσεις θα εκπονηθούν από εκπαιδευτικούς του σχολείου μας για την ένταξη του STEAM στη σχολική πραγματικότητα.

Λίγα λόγια για το έργο

Η υποεκπροσώπηση των γυναικών στο STEAM απασχολεί εκπαιδευτικούς και ερευνητές τα τελευταία 50 χρόνια. Αν και ο χώρος αναπτύσσεται ραγδαία δημιουργώντας εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο, το ποσοστό των γυναικών μειώνεται, ενώ ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή  Ένωση αναμένεται να έχει μεγάλη έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών της στο άμεσο μέλλον και συνεπώς αναζητά περισσότερες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ανταποκρινόμενη σε αυτή την ανάγκη, έρχεται η σύμπραξη φορέων από 5 χώρες της Ευρώπης: Κροατία, Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Ιρλανδία. Συντονιστής το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ, με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής να συμμετέχει ως εταίρος εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Μαζί τους το CARDET, το Universidad Autonoma de Madrid, το Rural Hub, η INNOVADE, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν ένα έργο που θα ενισχύσει την ενεργό συμμετοχή των κοριτσιών στο STEAM, εξοπλίζοντας  τους εκπαιδευτικούς με τα απαραίτητα εργαλεία.

Το project «RoboGirls: empowering girls in STEAM through robotics and coding» προσβλέπει στην οικοδόμηση της ικανότητας των εκπαιδευτικών να οργανώνουν και να εφαρμόζουν καινοτόμες πρακτικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις STEAM (όπως σχέδια μαθημάτων, εργαστήρια, θεματικές σχολικές ημέρες) με τη χρήση ρομποτικής και συγγραφής κώδικα. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, θα δημιουργηθεί ένας Οδηγός για τους Εκπαιδευτικούς, θα διεξαχθεί ένα κύκλος μαζικών ανοιχτών διαδικτυακών μαθημάτων (MOOC), θα αναρτηθεί μία εργαλειοθήκη ηλεκτρονικής μάθησης στην ιστοσελίδα «RoboGirls» και θα διεξαχθούν επιμορφωτικές δράσεις.

 Σε αυτό το πλαίσιο, επιδιώκουμε να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των κοριτσιών στην ψηφιακή τεχνολογία ώστε να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην ψηφιακή εποχή και ταυτόχρονα συμβάλλουμε ώστε να περιοριστεί το χάσμα των φύλων. Ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση και την πίστη στις ικανότητές τους στην ψηφιακή τεχνολογία, παροτρύνουμε τα κορίτσια να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας ανάλογης επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Επιπλέον, θα αναπτύξουν δεξιότητες όπως η δημιουργικότητα, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και η συνεργατικότητα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες καθώς και οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα βρίσκονται σε επικοινωνία και μετά την ολοκλήρωσή του, αφού το υλικό που θα παραχθεί θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται από τους εκπαιδευτικούς που θα δεχθούν τη σχετική επιμόρφωση.

Το πρόγραμμα θα εκπονηθεί τα έτη 2021-2022. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τα: https://robogirls.eu/en/about , https://www.facebook.com/RoboGirlsproject

Leave a Reply