ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΟΔΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Νέες επικαιροποιημένες οδηγίες εξέδωσε ο ΕΟΔΥ σχετικά με τις ενδοοικογενειακές επαφές, τους συστηματικούς προληπτικούς ελέγχους, την αντιμετώπιση εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 και των στενών επαφών εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19. Ειδικότερα:

Α. Οι σχολικές επαφές συνεχίζουν τις σχολικές δραστηριότητες και υποβάλλονται σε συστηματικά τεστ. Στους πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες εντός του τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς και το λοιπό εκπαιδευτικό προσωπικό, παρέχεται ένα (1) self test επιπλέον των δύο (2) υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων self tests. Συνολικά διενεργούνται τρία (3) σε διάστημα πέντε (5) ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα – ειδικότερα, τις ημέρες 0-1, 3 και 5, μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα. Oi ανεμβολίαστoι ή μη νοσήσαντες τελευταίου εντός του τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς και το λοιπό εκπαιδευτικό προσωπικό, υποχρεούνται σε δύο (2) rapid tests και ένα (1) self test, επιπλέον των 2 υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων self tests των μαθητών και rapid tests των εκπαιδευτικών/λοιπού προσωπικού. Συνολικά διενεργούνται καθημερινά τεστ σε διάστημα πέντε (5) ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα, ως εξής:

Μαθητές/τριες: τις ημέρες 0-1 και 5: rapid test και τις ημέρες 2,3 και 4: self test

Εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό: τις ημέρες 0-1, 2, 4 και 5: rapid test και την ημέρα 3: self test

Β. Ενδοοικογενειακές επαφές. Οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός του τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και μέλη του προσωπικού που είναι εμβολιασμένα και με την ενισχυτική δόση ή έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου τους τελευταίους 6 μήνες ή έχουν λάβει μία δόση εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες ή έχουν ιστορικό νόσησης το τελευταίο 3μηνο συνεχίζουν τις σχολικές δραστηριότητες και υποβάλλονται σε τεστ. Συγκεκριμένα:

Μαθητές/τριες: Παρέχεται ένα (1) self test, επιπλέον των δύο (2) υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων self tests. Συνολικά διενεργούνται 3 self tests σε διάστημα πέντε (5) ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα – ειδικότερα, τις ημέρες 0-1, 3 και 5, μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.

Εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό: Υποβάλλονται σε rapid test ή PCR την 5η ημέρα μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.

Ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός του τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και μέλη του προσωπικού που είναι ανεμβολίαστα ή έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου σε διάστημα άνω των 6 μηνών χωρίς ενισχυτική δόση ή έχουν λάβει μία δόση εμβολίου J&J σε διάστημα άνω των 2 μηνών, χωρίς ενισχυτική δόση ή χωρίς ιστορικό νόσησης το τελευταίο 3μηνο τίθενται σε καραντίνα για πέντε (5) ημέρες μετά την τελευταία επαφή τους με το κρούσμα. Η επιστροφή στο σχολείο γίνεται με αρνητικό αποτέλεσμα σε self test για μαθητές/τριες και rapid test ή PCR για εκπαιδευτικούς/λοιπό προσωπικό που διενεργείται την 5η ημέρα από την τελευταία επαφή με του κρούσμα, εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί.

Σημείωση: Για την ασφαλή επιστροφή συστήνεται αδιάλειπτη και ορθή χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (KN95, N95, FFP2 ή ισοδύναμης) ή διπλής μάσκας, έως την ολοκλήρωση τουλάχιστον δέκα (10) ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα.

Για το έγγραφο με τις οδηγίες (Συνοπτικός οδηγός για σχολεία) πατήστε εδώ.

Πηγή: esos

Leave a Reply