ΤΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ ΤΟΥ ADAM FRIEDEL: ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ 1821 ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΠΟΡΤΡΕΤΟΥ

Στο πλαίσιο του θέματος «To Πορτρέτο», του Ομίλου Eικαστικών των Ραλλείων Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων Πειραιά για το σχολικό έτος 2020-21 και μετά από έρευνα των μαθητών και την εποικοδομητική συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, λήφθηκε από κοινού η απόφαση να ερευνήσουμε τα πορτρέτα του Adam Friedel.

Τα παιδιά μελέτησαν την τεχνική της χαρακτικής αλλά και της πρόσθετης επεξεργασίας χρώματος πάνω στα χαρακτικά, όπως αυτή έγινε από τους συνεργάτες του Friedel και κυρίως μέσα από το βιβλίο του «Adam Friedel- Προσωπογραφίες αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης». Οι μαθητές βρήκαν τους δικούς τους τρόπους και τα απαραίτητα εργαλεία για να αναπαραστήσουν μορφοπλαστικά τους ήρωες μέσα από τη ματιά του Friedel. Ταυτόχρονα, μελετώντας τα χαρακτικά έργα στο βιβλίο το όποιο αποτέλεσε τον πυρήνα της μελέτης μας, υπήρχαν και οι περιγραφές των προσώπων τα οποία μελετούσαμε. Ανακαλύπτοντας πόσο ενδιαφέρον ήταν να φανταζόμαστε τους ήρωες από τις περιγραφές, οι μαθητές δούλεψαν τα σκίτσα των πρωταγωνιστών προσθέτοντας τις δίκες τους εντυπώσεις και τις προσωπικές τους τεχνοτροπίες για την εικόνα των αγωνιστών. Στη συνέχεια και με αφορμή ένα παιχνίδι ρόλων, οι μαθητές από τη θέση του περιηγητή αφηγήθηκαν, περιγράφοντας τις μορφές των αγωνιστών και διαβάζοντας κείμενα του βιβλίου. Το αποτέλεσμα ήταν να ηχογραφηθούν οι φωνές των παιδιών και να δημιουργηθεί ένα μικρό ντοκιμαντέρ το όποιο θα μπορούσε να είναι και παιδαγωγικό υλικό φτιαγμένο από τους ίδιους τους μαθητές για τη σημασία της τέχνης και του πορτρέτου στην επανάσταση του 1821.

Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός της δράσης, Κατερίνα Κοκκινάκη

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το video εδώ. Για τη δημοσίευση, βιντεοσκόπηση και ηχογράφηση έχουν κατατεθεί όλες οι απαραίτητες άδειες από τους γονείς των μαθητών.

Η συνεργασία μας με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο newsletter των ΓΑΚ:

https://mailchi.mp/ebfc61d254bd/newsletter

Η δράση αυτή παρουσιάστηκε στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας, Δελφοί, 5-7 Μαΐου 2022

https://stellad.pde.sch.gr/synedrio/

Leave a Reply