Δράσεις σχολικού έτους 2023-2024

Κατά την εβδομάδα 5 με 9 Φεβρουαρίου 2024, αποστολή 39 μαθητών/μαθητριών της Στ τάξης και 6 συνοδών εκπαιδευτικών των Ραλλείων πραγματοποίησε εκπαιδευτικό ταξίδι στο Παρίσι, στο πλαίσιο της Ελληνογαλλικής Συνεργασίας με το σχολείο École Polyvalente d’Application Boursault. Τα πρωινά, τα παιδιά παρακολουθούσαν και συμμετείχαν σε μαθήματα και εκπαιδευτικές δράσεις στο σχολείο.

Μετά τη λήξη των μαθημάτων, μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικοί επισκέπτονταν σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, όπως τη Μονμάρτη (Sacre Coeur), τον Πύργο του Άιφελ, το Μουσείο του Λούβρου, την ‘Οπερα Garnier, το Μουσείο Αρωμάτων Fragonard, τις Galleries Lafayette – έκαναν επίσης βόλτα στον Σηκουάνα με τα καραβάκια. Επέστρεψαν στην Ελλάδα γεμάτα εμπειρίες, γνώσεις και όμορφες αναμνήσεις.

Τη Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024, αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών από το γαλλικό σχολείο École Polyvalente d’Application Boursault, με επικεφαλή τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας, επισκέφθηκαν το σχολείο μας στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής συνεργασίας. Οι Γάλλοι εκπαιδευτικοί συζήτησαν με τους/τις εκπαιδευτικούς των Ραλλείων και αντάλλαξαν καλές διδακτικές πρακτικές, παρακολουθώντας διδασκαλίες σε διαφορετικά τμήματα του σχολείου. Παράλληλα, οι Διευθυντές των δύο σχολικών μονάδων αποτίμησαν την πρόσφατη επίσκεψη μαθητών/μαθητριών του σχολείου μας στη γαλλική πρωτεύουσα και το σχολείο Boursault, τονίζοντας τα σημαντικά εκπαιδευτικά και διδακτικά οφέλη και συζητώντας για τη συνέχεια και τις μελλοντικές δράσεις. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με φαγητό και χορό στο γραφείο του Συλλόγου Διδασκόντων.

Εκπαιδευτικό ταξίδι ελληνικής αποστολής στο Παρίσι (Μάιος 2023)

Στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης του σχολείου μας με το γαλλικό σχολείο Boursault, οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης επισκέφθηκαν το Παρίσι από τις 11 έως τις 15 Μαΐου 2023, με την συνοδεία 6 εκπαιδευτικών. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το ταξίδι αυτό έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές μας να γνωρίσουν το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα και να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες τους μέσω της επαφής τους με τον γαλλικό πολιτισμό και την γαλλική γλώσσα. Επισκέφτηκαν τον Πύργο του Άιφελ, το μουσείο του Λούβρου, την Όπερα Garnier, το μουσείο Orsay και το μουσείο αρωμάτων Fragonard. Περπάτησαν στη συνοικία Marais και στο Palais Royal. Επίσης, μπήκαν στις τάξεις του γαλλικού σχολείου και παρακολούθησαν μαθήματα. Συμμετείχαν σε εκδηλώσεις μέσα στο χώρο του σχολείου με ελληνικά και γαλλικά τραγούδια και γνώρισαν την γαλλική γαστρονομία χάριν στο δείπνο υποδοχής που τους ετοίμασαν οι γονείς των Γάλλων μαθητών. Οι μαθητές μας ανταποκρίθηκαν πλήρως και με επιτυχία σε  όλες τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις αυτού του ταξιδιού και επέστρεψαν στην Ελλάδα κατενθουσιασμένοι και γεμάτοι αξέχαστες αναμνήσεις.

Τα Ράλλεια Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία Πειραιά έχουν υπογράψει από το 2016 σύμβαση εταιρικής σχέσης με το γαλλικό σχολείο  École Polyvalente d’Application Boursault των Παρισίων, στο πλαίσιο της Ελληνογαλλικής συνεργασίας μεταξύ της Ακαδημίας των Παρισίων και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής.

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των σχολείων μας ανταλλάσσουν πρακτικές και ιδέες παιδαγωγικού περιεχομένου με το σχολείο του Boursault, προωθώντας την διδασκαλία της γλώσσας και της πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, οργανώνεται κάθε χρόνο εκπαιδευτική επίσκεψη στο Παρίσι με στόχο την παρατήρηση του εκπαιδευτικού έργου και την γνωριμία των μαθητών μας με τους Γάλλους συμμαθητές τους.  

Σήκω χόρεψε συρτάκι: Τραγούδι από τους μαθητές του Ε2 στο πλαίσιο του Προγράμματος eTwinning με τίτλο: A Multilingual / Multitask Approach to Multicultural Music (Greek, French and English) μεταξύ των Ραλλείων και του École Polyvalente d’Application Boursault.

https://www.youtube.com/watch?v=l20TyqzCdTQ&feature=youtu.be