ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ (ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2022-2023)

Αγαπητοί γονείς,

Με χαρά σας ενημερώνουμε ότι και εφέτος λειτουργεί η Σχολική Βιβλιοθήκη σε ανακαινισμένο χώρο με δράσεις που απευθύνονται σε όλους τους μαθητές του σχολείου μας. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας των μαθητών μας και η καλλιέργεια θετικών στάσεων και αντιλήψεων απέναντι στο βιβλίο. Οι δράσεις οι οποίες υλοποιούνται είναι οι εξής:

α) Δανειστική Βιβλιοθήκη

Όλοι οι μαθητές του σχολείου μας διαθέτουν κάρτα μέλους την οποία προσκομίζουν στην Υπεύθυνη της Σχολικής Βιβλιοθήκης προκειμένου να δανείζονται βιβλία της επιλογής τους στο πλαίσιο συγκεκριμένου κανονισμού λειτουργίας της Σχολικής Βιβλιοθήκης. Η κάρτα μέλους είναι σε ισχύ μέχρι την ημερομηνία αποφοίτησης των μαθητών από το σχολείο μας, ως εκ τούτου φυλάσσεται επιμελώς από τους μαθητές καθ΄ όλη τη διάρκεια της φοίτησής τους ενώ σε περίπτωση απώλειάς της θα πρέπει να απευθύνονται στην Υπεύθυνη της Σχολικής Βιβλιοθήκης.

Οι ώρες λειτουργίας της Σχολικής Βιβλιοθήκης για τον δανεισμό βιβλίων είναι:

-Κάθε Τρίτη 11:45-12:25 για Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεις

-Κάθε Τετάρτη 10:45-11:30 για Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις

Για τον κανονισμό της Βιβλιοθήκης μας δείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://drive.google.com/file/d/1MBKMsSCqsVSkeiXfZZiJVuClW24J8zUu/view?usp=sharing

β) Πρόγραμμα Δράσεων Φιλαναγνωσίας

Όλοι οι μαθητές του σχολείου μας συμμετέχουν σε Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας. Το πρώτο διδακτικό δίωρο κάθε Παρασκευή οι μαθητές ενός από τα τμήματα των τάξεων του σχολείου μας επισκέπτεται τη Σχολική Βιβλιοθήκη για να συμμετάσχουν σε φιλαναγνωστικές δράσεις. Το πρόγραμμα των δράσεων υλοποιείται από την Υπεύθυνη της Σχολικής Βιβλιοθήκης σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων τμημάτων. Κύριος σκοπός η οικοδόμηση θετικής σχέσης παιδιού και βιβλίου μέσω της αισθητικής απόλαυσης λογοτεχνικών κειμένων. Ταυτόχρονα, βασική επιδίωξή μας είναι να ενισχύσουμε την επικοινωνία μεταξύ των μαθητών με αφορμή θέματα που αναδύονται από λογοτεχνικά κείμενα συμβατά με το ηλικιακό επίπεδο των μαθητών μέσω της διαλογικής συζήτησης και άλλων παιδαγωγικών δραστηριοτήτων παιγνιώδους μορφής.

γ) Βιβλιοπροτάσεις

Στη Σχολική Βιβλιοθήκη έχει διατεθεί χώρος όπου αναρτώνται εβδομαδιαίως βιβλία που προτείνονται. Εκτός από τις δικές μας προτάσεις βιβλίων μπορούν όσοι μαθητές επιθυμούν να προτείνουν με τις παρουσιάσεις τους βιβλία που έχουν διαβάσει. Οι παρουσιάσεις τους θα φυλάσσονται στο άλμπουμ των βιβλιοπαρουσιάσεων στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι μαθητές.

δ) «Η Βιβλιοθήκη βγαίνει στην αυλή»

Από την Παρασκευή 9/12/2022 και κάθε Παρασκευή «Η βιβλιοθήκη βγαίνει στην αυλή». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα φιλαναγνωσίας που σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και υλοποιείται με συνεργασία εκπαιδευτικών και μαθητών από τις Α΄, Δ΄ και ΣΤ΄ τάξεις. Στο πρώτο διάλειμμα όλοι οι μαθητές των σχολείων μας θα έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν βιβλία στην αυλή του σχολείου από τους “Βιβλιοφύλακές” μας. Οι Βιβλιοφύλακες είναι οι μαθητές που αναλαμβάνουν κάθε εβδομάδα να βγάλουν στην αυλή τα βιβλία που μένουν στα αζήτητα, αδρανή και ανενεργά στο έπιπλο της Σχολικής Βιβλιοθήκης. Με αυτόν τον τρόπο η Βιβλιοθήκη «ζωντανεύει» και διευρύνεται προσεγγίζοντας όλους τους μαθητές και προσφέροντάς τους ένα ακόμη έναυσμα να επιλέξουν και να διαβάσουν ένα βιβλίο που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον τους.

ε) Ιπτάμενα Αναλόγια

Στο πνεύμα των προηγούμενων δράσεων περιλαμβάνονται τα Ιπτάμενα Αναλόγια στην αυλή του σχολείου μας, τα οποία ξεκίνησαν την περσινή σχολική χρονιά από τους μαθητές και την υπεύθυνη εκπαιδευτικό του Ομίλου Φιλαναγνωσίας, και φιλοδοξούν να τοποθετήσουν το βιβλίο, ως έννοια, ως αντικείμενο, ως εικόνα, ως ερέθισμα, στη ζωή των μαθητών μας. Τα βιβλία στα αναλόγιά μας ανανεώνονται περιοδικά.

στ) Προσκλήσεις Συγγραφέων

Συγγραφείς παιδικών βιβλίων προσκαλούνται και επισκέπτονται το σχολείο μας. Οι μαθητές μας έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί τους σχετικά με το βιβλίο που διάβασαν, για θέματα που αφορούν τη γέννηση ενός βιβλίου, το συγγραφικό έργο του συγγραφέα.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση

Μαρία Ρέλλια                                                              Άννα Κορακή

Διευθύντρια                                                                Υπεύθυνη Σχολικής Βιβλιοθήκης

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η Βιβλιοθήκη των Ραλλείων Π.Π.Σ. «Μαρίνη-Αξαρλιάν» οργανώθηκε με το σημερινό πλαίσιο λειτουργίας της το 1992 και ένας μεγάλος αριθμός βιβλίων προήλθε από δωρεές της οικογένειας Μαρίνη, στη μνήμη της πρόωρα χαμένης δασκάλας του σχολείου Αγγελικής Μαρίνη, καθώς και της οικογένειας Αξαρλιάν, στη μνήμη του Θάνου Αξαρλιάν που χάθηκε άδικα τόσο νέος μετά από τρομοκρατική ενέργεια της 17 Νοέμβρη.

Η Βιβλιοθήκη μας φιλοξενεί περίπου 3.000 βιβλία τα οποία δανείζονται οι μαθητές που είναι μέλη και διαθέτουν την ειδική κάρτα, καθώς επίσης και τα τμήματα Φιλαναγνωσίας που υλοποιούν σχετικά προγράμματα.

Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί κάθε Τετάρτη και υποδέχεται μαθητές, οι οποίοι μπορούν να εργαστούν στον φιλόξενο χώρο της και να προετοιμάσουν τις εργασίες που τους έχουν ανατεθεί από τους εκπαιδευτικούς της τάξης και απαιτούν συμπληρωματικές πληροφορίες.

Την καταλογογράφηση των βιβλίων και την ηλεκτρονική διαχείριση της βιβλιοθήκης επιμελήθηκαν οι Δασκάλες Ειρήνη-Πασκουαλίτα Κότσιφα και Σταματίνα Ντούσκου.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2022-2023

Για να δείτε σε σύντομο βίντεο όλες τις δράσεις της Βιβλιοθήκης μας για το σχολικό έτος 2022-2023, πατήστε πάνω στην ακόλουθη φωτογραφία: