Το αύριο μάς καλεί – Ταξίδι στην αρχαία ελληνική μυθολογία

Για τους μαθητές των Γ΄ και Δ΄ τάξεων, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων κα Ελένη Θεού, κα Κωνσταντίνα-Ειρήνη Κασσωτάκη καθώς και την κα Βασιλική Μαρινοπούλου και τον κο Χρήστο Νικολόπουλο αντίστοιχα πραγματοποιήθηκαν 2 δίωρα εκπαιδευτικά προγράμματα με τον συγγραφέα Παναγιώτη Αράπη και τον εικονογράφο John Antonio την Τετάρτη 29/3/2023 και 5/4/2023. Πρόκειται για τους συντελεστές του βιβλίου σε μορφή κόμικς «ΤΟ AΥΡIO ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ, ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ», εκδόσεις Υδροπλάνο.

Αρχικά, έγινε παρουσίαση του βιβλίου και εν συνεχεία οι μαθητές ενεπλάκησαν σε δημιουργικές και ανακαλυπτικές δραστηριότητες απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με την τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων η οποία οδήγησε σε αξιοθαύμαστα επιτεύγματα της αρχαιότητας (Πώς χτίστηκε ο Παρθενώνας; Με ποιον τρόπο ξυπνούσε ο Πλάτωνας; Τι εύρηκε ο Αρχιμήδης; Ποια ήταν τα μυστικά του Πυθαγόρα; Έφτιαξε ο Φίλωνας… ρομπότ και ο Κτησίβιος… μουσικό καθρέφτη; Εφηύρε ο Ήρωνας την πρώτη… ατμομηχανή; Είχαν, στ’ αλήθεια, οι αρχαίοι Έλληνες… ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ; ) Παρέα με τον Χας και την Ταγκ, τους ήρωες του βιβλίου, γνώρισαν τους σπουδαίους αρχαίους Έλληνες εφευρέτες και τις μοναδικές εφευρέσεις τους. Οι μαθητές, αφού γνώρισαν τεχνολογικά επιτεύγματα της αρχαίας Ελλάδας και τους επινοητές τους, κατασκεύασαν με απλά υλικά κάποια από αυτά και πειραματίστηκαν με «την κούπα του Πυθαγόρα» και «το οστομάχιο του Αρχιμήδη». Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το βιβλίο σε μορφή κόμικ αλλά και για τις βιωματικές δραστηριότητες.

Λιλή Λαμπρέλη – “Το Πέρασμα”

Την Παρασκευή 20/01/2023 είχαμε να τιμή και τη χαρά να υποδεχτούμε με τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης τη συγγραφέα κα Λίλη Λαμπρέλλη στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας. Η συγγραφέας συζήτησε με τους μαθητές για το βιβλίο της «Το πέρασμα», το οποίο αναφέρεται στη Μικρασιατική Καταστροφή, και διάβασε σχετικά αποσπάσματα . Οι μαθητές παρουσίασαν έργα τους, θεατρικά δρώμενα καθώς και βίντεο με τις δημιουργίες τους, εμπνευσμένες από το θέμα του βιβλίου.

Η κ. Λαμπρέλλη διαβάζει απόσπασμα του βιβλίου “Το Πέρασμα”