Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού 2024: Η Τρομερή Μιράντα

Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, μια μέρα πριν την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, γιορτάσαμε διώχνοντας τους φόβους μακριά από τα παιδιά μας. Στο σχολείο μας, μας έκανε την τιμή να παρευρεθεί η κ. Θεοδώρα Κατσιφή, μετά από πρόσκληση της Υπεύθυνης Βιβλιοθήκης των Ραλλείων κ. Ευθαλίας Μουχτάρη. Η βραβευμένη συγγραφέας με το βραβείο ΙΒΒΥ το 2022 για το βιβλίο της «Γκούρι σημαίνει πέτρα» από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο παρουσίασε στους μαθητές της Α’ και της Β’ τάξης το εικονογραφημένο βιβλίο της, «Η τρομερή Μιράντα», από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη.

Κριτική από την βιβλιοκριτικό Κατερίνα Ζαμαριά

Απόψε “κρυβόμαστε” σε ένα κρύο και σκοτεινό μέρος μαζί με την “Τρομερή Μιράντα”. Στο καινούργιο της βιβλίο η Θεοδώρα Κατσιφή αξιοποιώντας τη δύναμη του φαντασιακού, διηγείται την συνάντηση ενός μικρού παιδιού με τον- ορατό ή αόρατο- Άλλο, τον Φόβο. Πολύτιμοι βοηθοί, με καθοριστική στάση, στην εξοικείωση με το άγνωστο και ανοίκειο, οι γονείς. Με μια ” αντεστραμμένη” ιστορία, που συνιστά ευρηματικό τον τρόπο προσέγγισης του θέματος (θέμα συχνό στις μυθοπλαστικές ιστορίες για παιδιά), βοηθά το παιδί να εκφράσει το φόβο, να τον εξερευνήσει και να τον κατανοήσει στο ασφαλές πλαίσιο της ανάγνωσης. Στο βιβλίο, οι μοναδικές εικόνες της Πετρούλας Κρίγκου, με τις ιδιαίτερες προσωπογραφίες και την εναλλασσόμενη χρωματική παλέτα, αλληλεπιδρούν καθοριστικά με το κείμενο. ( Για παιδιά 5+ αλλά και για όποι@ θέλει να δει αλλιώς τους φόβους του).

Παράλληλα, εκπονήθηκαν από τη συγγραφέα και την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης μας δύο βιωματικά εργαστήρια, ένα για τα παιδιά της Α’ και ένα για τα παιδιά της Β’ τάξης. Αριθμητάρια, χάρτες, συζητήσεις, συναισθήματα, φαντασία, ιστορίες…

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: Ένας Νταής στο Σχολείο μας

Την Τρίτη 2 Απριλίου 2024 γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Σε αυτό το πλαίσιο, επισκέφθηκε το σχολείο μας η συγγραφέας παιδικών βιβλίων κ. Αναστασία Χριστοπούλου και παρουσίασε το βιβλίο της με τίτλο «Ένας Νταής στο Σχολείο μας» (εκδ. Ψυχογιός).

Η συγγραφέας μίλησε και παρουσίασε το βιβλίο της στα παιδιά της Α’, Β’ και Γ’ τάξης (Δωδεκαθεσίου, Τριθεσίου, Μονοθεσίου) και συζήτησε μαζί τους για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού – συγκεκριμένα:
10.00-10.45: Τάξεις Α1, Α2, Α3θ και Α1θ
10.45-11.30: Τάξεις Β1, Β2, Β3θ και Β1θ
11.45-12.25: Τάξεις Γ1, Γ2, Γ3θ και Γ1θ

Ο Θεατρολόγος κ. Μάρκος Τσούμας, με ομάδα μαθητών του Δ2, παρουσίασε σχετικό δρώμενο. 

Η Σπηλιά του Δράκου

Την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023 επισκέφθηκε το σχολείο ο συγγραφέας Κώστας Στοφόρος, καλεσμένος της σχολικής μας βιβλιοθήκης.

Η επιλογή του συγκεκριμένου συγγραφέα, πέραν της συνολικής αξίας του έργου του, ήρθε να πλαισιώσει τις δράσεις του σχολείου μας σχετικά με τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

Στο βιβλίο του «Η σπηλιά του δράκου», ο συγγραφέας διηγείται μία ιστορία, η οποία διαδραματίζεται στη δεκαετία του 1940, όταν οι γερμανικές δυνάμεις Κατοχής βάζουν στο χέρι τις περιουσίες αθώων ανθρώπων, αλλά και στο σήμερα, όταν τα παιδιά μιας παρέας κερδίζουν ένα ταξίδι με διαμονή στην Καστοριά και μεταβαίνουν όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι.
Η εκδήλωση απευθύνθηκε στους μαθητές της Δ, Ε και Στ τάξης, σε ομοιογενείς ομάδες ανά τάξη, οι οποίες απασχολήθηκαν περί τα 45 λεπτά, αρχής γενομένης από τους μαθητές της Δ΄ τάξης.

Το αύριο μάς καλεί – Ταξίδι στην αρχαία ελληνική μυθολογία

Για τους μαθητές των Γ΄ και Δ΄ τάξεων, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων κα Ελένη Θεού, κα Κωνσταντίνα-Ειρήνη Κασσωτάκη καθώς και την κα Βασιλική Μαρινοπούλου και τον κο Χρήστο Νικολόπουλο αντίστοιχα πραγματοποιήθηκαν 2 δίωρα εκπαιδευτικά προγράμματα με τον συγγραφέα Παναγιώτη Αράπη και τον εικονογράφο John Antonio την Τετάρτη 29/3/2023 και 5/4/2023. Πρόκειται για τους συντελεστές του βιβλίου σε μορφή κόμικς «ΤΟ AΥΡIO ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ, ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ», εκδόσεις Υδροπλάνο.

Αρχικά, έγινε παρουσίαση του βιβλίου και εν συνεχεία οι μαθητές ενεπλάκησαν σε δημιουργικές και ανακαλυπτικές δραστηριότητες απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με την τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων η οποία οδήγησε σε αξιοθαύμαστα επιτεύγματα της αρχαιότητας (Πώς χτίστηκε ο Παρθενώνας; Με ποιον τρόπο ξυπνούσε ο Πλάτωνας; Τι εύρηκε ο Αρχιμήδης; Ποια ήταν τα μυστικά του Πυθαγόρα; Έφτιαξε ο Φίλωνας… ρομπότ και ο Κτησίβιος… μουσικό καθρέφτη; Εφηύρε ο Ήρωνας την πρώτη… ατμομηχανή; Είχαν, στ’ αλήθεια, οι αρχαίοι Έλληνες… ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ; ) Παρέα με τον Χας και την Ταγκ, τους ήρωες του βιβλίου, γνώρισαν τους σπουδαίους αρχαίους Έλληνες εφευρέτες και τις μοναδικές εφευρέσεις τους. Οι μαθητές, αφού γνώρισαν τεχνολογικά επιτεύγματα της αρχαίας Ελλάδας και τους επινοητές τους, κατασκεύασαν με απλά υλικά κάποια από αυτά και πειραματίστηκαν με «την κούπα του Πυθαγόρα» και «το οστομάχιο του Αρχιμήδη». Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το βιβλίο σε μορφή κόμικ αλλά και για τις βιωματικές δραστηριότητες.

Λιλή Λαμπρέλη – “Το Πέρασμα”

Την Παρασκευή 20/01/2023 είχαμε να τιμή και τη χαρά να υποδεχτούμε με τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης τη συγγραφέα κα Λίλη Λαμπρέλλη στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας. Η συγγραφέας συζήτησε με τους μαθητές για το βιβλίο της «Το πέρασμα», το οποίο αναφέρεται στη Μικρασιατική Καταστροφή, και διάβασε σχετικά αποσπάσματα . Οι μαθητές παρουσίασαν έργα τους, θεατρικά δρώμενα καθώς και βίντεο με τις δημιουργίες τους, εμπνευσμένες από το θέμα του βιβλίου.

Η κ. Λαμπρέλλη διαβάζει απόσπασμα του βιβλίου “Το Πέρασμα”