“ΤΟ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΘΑΡΟΥΛΑΣ”: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024, έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας παρουσίαση του παραμυθιού της δημοσιογράφου – συγγραφέα Λίας Λάππα, «Το μαγαζάκι της κυρίας Καθαρούλας», στο πλαίσιο καινοτόμου εκπαιδευτικού βιωματικού προγράμματος για την προώθηση της ανακύκλωσης. Η κ. Λάππα συζήτησε με τους μαθητές της Δ΄ τάξης του σχολείου, περιγράφοντάς τους τα οφέλη της ανακύκλωσης. Πρόκειται για ένα βιωματικό εργαστήρι που υλοποιεί η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης με τον αντιδήμαρχο κ. Παναγιώτη Ρέππα σε 40 τάξεις Δημοτικών Σχολείων του Πειραιά. Τα παιδιά διδάσκονται θέματα που αφορούν στην ανακύκλωση και μαθαίνουν πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουμε το περιβάλλον.

Το παραμύθι με τίτλο «Το μαγαζάκι της κυρίας Καθαρούλας» με υπέροχους πρωταγωνιστές, διδάσκει την καθαριότητα και την ανακύκλωση, ενώ σε βαθύτερο συναισθηματικό επίπεδο πραγματεύεται τη φιλία. Μοιράστηκε δωρεάν στους μαθητές και λειτούργησε ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο βιωματικό σεμινάριο που παρακολούθησαν.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024,  το τμήμα Ε1 του σχολείου μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην ΕΡΤ και οι μαθητές μας έζησαν μια ξεχωριστή εμπειρία. Είχαν τη χαρά να ξεναγηθούν στους χώρους του Ραδιομεγάρου, να δουν το πιάνο του Μάνου Χατζιδάκη, να παρακολουθήσουν την πρόβα της χορωδίας των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, να μπουν στο control room ενός στούντιο ειδήσεων αλλά και στο ίδιο το στούντιο. Ακόμη μίλησαν με τους δημοσιογράφους που παρουσιάζουν το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, είδαν την  αίθουσα σύνταξης όπου αυτοί εργάζονται, επισκέφτηκαν το στούντιο της ΕΡΑ sport όπου και βγήκαν ζωντανά στον αέρα, ενώ επισκέφτηκαν και το στούντιο του Kosmos radio, μίλησαν με τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς οι οποίοι και ανήγγειλαν την παρουσία μας από αέρα. Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Βασιλική Μαρινοπούλου – Ιωάννα Τσολάκη

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Η  ΑΒ τάξη του Τριθέσιου Ραλλείων Πειραματικών Σχολείων  πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Μοσχάτου -Ταύρου. Εκεί, τα παιδιά ενημερώθηκαν για τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας – εκτός από τη θεωρία, έκαναν και πράξη την οδήγηση με ασφάλεια στον δρόμο.

EUROPEAN CHRISTMAS TREE DECORATION EXCHANGE

Για δεύτερη χρονιά, το σχολείο μας συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή χριστουγεννιάτικη δράση με τίτλο European Christmas tree decoration exchange. Μαθητές και εκπαιδευτικοί από 30 διαφορετικές ευρωπαϊκές σχολικές μονάδες έφτιαξαν και αντάλλαξαν μεταξύ τους χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια και χριστουγεννιάτικες παρουσιάσεις σχετικά με τον εορτασμό των Χριστουγέννων, καθώς και στοιχεία/φωτογραφίες των σχολείων.

qrf

Στο σχολείο μας, στολίσαμε το ευρωπαϊκό χριστουγεννιάτικο δέντρο. Καλές γιορτές σε όλους!

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου (09.00-14.00) πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα των Ραλλείων επιμορφωτικό σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών για τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μας μονάδας.

Εισηγήτρια / Επιμορφώτρια ήταν η κυρία Παναγιώτα Γραφάκου, Νοσηλεύτρια-Διασώστρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Το σεμινάριο περιλάμβανε τόσο θεωρητική παρουσίαση όσο και πρακτική εφαρμογή αναφορικά με την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και τη χρήση απινιδωτή. Το εν λόγω πρόγραμμα παρέχει πιστοποίηση 3 ετών στους συμμετέχοντες.

ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ COSMOCLINIC

Στο πλαίσιο προαγωγής της Δημόσιας Υγείας, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας, στις 27 και 28 Νοεμβρίου 2023, δωρεάν προληπτικός έλεγχος υγείας (παθολογική/καρδιολογική/πνευμονολογική εξέταση, μέτρηση δείκτη μάζας σώματος) σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, από γιατρούς της COSMOCLINIC σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά. 

Παράλληλα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, διαιτολόγοι-διατροφολόγοι μίλησαν στους μαθητές της Ε και Στ τάξης για την αξία της υγιεινής διατροφής, μέσα από διαδραστικά παιχνίδια.

ΖΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΣ

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση, υποδεχτήκαμε την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου τον βετεράνο φωτορεπόρτερ του Associated Press, κ. Αριστοτέλη Σαρρηκωστα. Ο κ. Σαρρηκωστας έδωσε το δικό του «ραντεβού» με την ιστορία, την ιστορία που έζησε και φωτογράφισε τον Νοέμβρη του 1973, την οποία διηγήθηκε στους μαθητές μας, μέσα και από το σπάνιο φωτογραφικό υλικό του.

Ο κ. Αριστοτέλης Σαρρηκώστας μίλησε στους μαθητές για τον τρόπο που βίωσε τα γεγονότα μέσα από την δική του ματιά ή, καλύτερα, μέσα από τον δικό του φακό. Η παρουσία του ως μοναδικού φωτορεπόρτερ το βράδυ των γεγονότων της 17ης Νοεμβρίου στο Πολυτεχνείο έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις ιστορικές εξελίξεις της εποχής, καθώς χάρη στις φωτογραφίες – ντοκουμέντα του διαψεύστηκαν οι αρχικοί ισχυρισμοί του τότε Υπουργού Εσωτερικών, Στυλιανού Παττακού πως «δε συνέβη το παραμικρό».

rhdr

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κ. Αφροδίτη και τον κ. Παναγιώτη (γονείς του σχολείου μας) για την εξαιρετική ιδέα τους, την πρωτοβουλία και την βοήθεια τους ώστε να διοργανώσουμε από κοινού τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων την εκδήλωση αυτή.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο κ. Χρήστος Μακρής, Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Σχολικών Μονάδων ΠΕ Δήμου Πειραιά.

ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Κατά τον μήνα Νοέμβριο, οι μαθητές όλων των τάξεων της σχολικής μας μονάδας συμμετείχαν στη διενέργεια προληπτικού οδοντιατρικού προγράμματος, εγκεκριμένου από τη Γενική Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Αττικής.

Πραγματοποιήθηκε υλοποίηση προγράμματος αγωγής στοματικής υγείας στην τάξη μέσα από εκπαιδευτικό υλικό, φύλλα εργασίας, παιχνίδια, οπτικοακουστικό υλικό και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες με στόχο να αποκτήσουν οι μαθητές/ τριες γνώσεις και δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν στην υιοθέτηση θετικών στάσεων και συμπεριφορών (επίδειξη του σωστού τρόπου βουρτσίσματος των δοντιών) για την πρόληψη και την προαγωγή της στοματικής τους υγείας.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023 επισκέφθηκε το σχολείο ο συγγραφέας Κώστας Στοφόρος, καλεσμένος της σχολικής μας βιβλιοθήκης.

Η επιλογή του συγκεκριμένου συγγραφέα, πέραν της συνολικής αξίας του έργου του, ήρθε να πλαισιώσει τις δράσεις του σχολείου μας σχετικά με τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

Στο βιβλίο του «Η σπηλιά του δράκου» διηγείται μία ιστορία, η οποία διαδραματίζεται στη δεκαετία του 1940, όταν οι γερμανικές δυνάμεις Κατοχής βάζουν στο χέρι τις περιουσίες αθώων ανθρώπων, αλλά και στο σήμερα, όταν τα παιδιά μιας παρέας κερδίζουν ένα ταξίδι με διαμονή στην Καστοριά και μεταβαίνουν όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι.
Η εκδήλωση απευθύνθηκε στους μαθητές της Δ, Ε και Στ τάξης.

ΑΘΛΟΥΜΑΙ – ΧΑΡΑΖΩ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Αποτελούν πρότυπα για τους νέους ανθρώπους και όχι μόνο, συγκεντρώνοντας τον παγκόσμιο θαυμασμό για τις επιδόσεις τους. Σίγουρα δεν είναι τυχαίοι αθλητές όσοι συμμετέχουν σε Ολυμπιακούς Αγώνες και όσοι έχουν διακριθεί σε αυτούς, και οπωσδήποτε οι επιτυχίες τους δεν οφείλονται αποκλειστικά στη σωματική προσπάθεια: απαιτούν συγκροτημένους, πειθαρχημένους και φιλοσοφημένους χαρακτήρες.

Σε συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας με το Υπουργείο Αμύνης, μαθητές και μαθήτριες των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συνομιλούν με αθλητές και αθλήτριες που έκαναν υπερήφανους τους Έλληνες και συμμετέχουν σε οργανωμένες αθλητικές δράσεις και δραστηριότητες εντός των σχολικών μονάδων.

Την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023 ο Σπύρος Γιαννιώτης (κολύμβηση), ο Δημήτρης Μούγιος και ο Βασίλης Αγγελόπουλος (κωπηλασία) μας τίμησαν με την παρουσία τους σε εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του σχολείου μας για τον αθλητισμό. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να έλθουν οι μαθητές σε επαφή με υψηλής αξίας αθλητικά και κοινωνικά πρότυπα, να γνωρίσουν από κοντά τους ολυμπιονίκες, να ενημερωθούν για τα αθλήματα της κολύμβησης και της κωπηλασίας και να αποκτήσουν θετική στάση προς αυτά.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι μαθητές των τάξεων Γ’-Στ’ και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου. Αφού έγινε η παρουσίαση των φιλοξενούμενων από τη Διεύθυνση του σχολείου,  ακολούθησε η ενημέρωση από τον κ. Γιαννιώτη για την κολύμβηση και των κ.κ. Μούγιου και Αγγελόπουλου για την κωπηλασία, παρουσιάζοντας και βιογραφικά τους στοιχεία.

Ακολούθησε διάλογος με τους μαθητές για θέματα των συγκεκριμένων αθλημάτων, αλλά και για γενικότερα θέματα αθλητισμού, διεξαγωγής αγώνων και ολυμπιακής ιδέας. Οι μαθητές/μαθήτριες μυήθηκαν και πρακτικά στην κωπηλασία, χρησιμοποιώντας κωπηλατικό μηχάνημα στον προαύλιο χώρο του σχολείου.

Η Διεύθυνση του σχολείου ευχαριστεί θερμά τους τρεις Ολυμπιονίκες μας για την παρουσία τους στο σχολείο, καθώς και τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές/τις μαθήτριες, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους και το ενδιαφέρον που επέδειξαν συνέβαλαν σε μία τόσο ευχάριστη και συνάμα ωφέλιμη εκδήλωση στο σχολείο μας.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

Στο πλαίσιο υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών για την ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ο Δήμος  Πειραιά πραγματοποιεί δράσεις στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά). Οι στόχοι των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι:

  1.  Η επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ζητήματα κρίσιμα για την  συνύπαρξή μας με τα αδέσποτα ζώα και την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης τους, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, τη μέθοδο της συζήτησης και των ερωτοαπαντήσεων.
  2. Η ενημέρωση των μαθητών για τις πρακτικές που ακολουθεί ο Δήμος Πειραιά σχετικά με τα αδέσποτα ζώα αλλά και τις υποχρεώσεις τους ως πολίτες για υπεύθυνη συμπεριφορά τόσο απέναντι στα δεσποζόμενα όσο και στα αδέσποτα ζώα.
  3. Η ενθάρρυνση συμμετοχής των αυριανών πολιτών για την αντιμετώπιση   προβλημάτων (πχ. μεταδοτικά νοσήματα, υπερπληθυσμός αδέσποτων ζώων)  που εγείρονται από τις λάθος πρακτικές απέναντι στα αδέσποτα ζώα

Στις δράσεις του προγράμματος θα συμμετέχει ένα σκυλί και ένα γατί ανά τμήμα. Κατά τη διάρκειά του, οι μαθητές θα μπορούν να διαδράσουν με τα ζώα συντροφιάς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, πάντα με την παρουσία επόπτη ανά ζώο. 

To σχολείο μας συμμετείχε στην εν λόγω δράση, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16, την Τετάρτη 18 και την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου στους μαθητές/στις μαθήτριες όλου του σχολείου (μία διδακτική ώρα ανά τμήμα).

O ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΔΡΑΣΗ! ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ!

Την Τρίτη 10 και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν τα εργαστήρια του Climate Piraeus στα Ράλλεια Πειραματικά Δημοτικά Σχολείο Πειραιά.
Με σύνθημα «Ο Πειραιάς αναλαμβάνει δράση! Ενημερώσου για την κλιματική κρίση!» πραγματοποιήθηκαν άλλα 5 εργαστήρια στις μαθήτριες και τους μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης των Ράλλειων Πειραματικών Δ.Σ. Πειραιά. Τα εργαστήρια υλοποιούνται από τον Δήμο Πειραιά σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Εργαζομένων COMMONSPACE, στο πλαίσιο του έργου «Πιλοτικός Μηχανισμός Ενημέρωσης, Πρόληψης, Διαχείρισης και ευαισθητοποίησης κλιματικών κινδύνων στο Αστικό περιβάλλον του Πειραιά – Climate Piraeus».
Στα εργαστήρια συμμετείχαν συνολικά 114 παιδιά και είχαν ως στόχο την ενημέρωση τους για την Κλιματική Αλλαγή (αιτίες, επιπτώσεις και τρόποι προσαρμογής) μέσα από την προβολή ενός βίντεο και από ένα πρωτότυπο παιχνίδι που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του έργου. Στο τέλος των εργαστηρίων διανεμήθηκαν σε όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές μικρά δωράκια.

Αναλυτικά:
Πρόγραμμα εργαστηρίων
Τρίτη, 10/10/2023
10.00 – 11.30 Ε2 (24 παιδιά) & παράλληλα Ε1 (24 παιδιά)
11.45 – 13.15 ΕΣΤ τριθέσιου (16 παιδιά)
Τετάρτη, 11/10/2023
10.00 – 11.30 ΣΤ1 (25 παιδιά)
11.45 – 13.15 ΣΤ2 (25 παιδιά)
Δομή εργαστηρίου
1η Διδακτική Ώρα: Γνωριμία με παιδιά – Προβολή βίντεο – Παρουσίαση για το θέμα της κλιματικής αλλαγής – Απορίες και συζήτηση.
2η Διδακτική Ώρα: Βιωματικό παιχνίδι «Ταξίδι στη χώρα του μέλλοντος». – Διανομή δώρων.

Εισήγηση εργαστηρίων
Η εισήγηση των εργαστηρίων έγινε από τις κυρίες Γιούλη Αθουσάκη (φυσικός) και Μελίνα Βλάχου (αρχιτέκτων μηχανικός) από την commonspace.
Το υλικό του εργαστηρίου (βίντεο, παρουσίαση, επικοινωνιακό υλικό, οδηγίες παιχνιδιού και φωτογραφικό υλικό βρίσκεται στο αποθετήριο του έργου στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://padlet.com/commonspace_coop/climate_piraeus_2023

EUPOLIS

Στο πλαίσιο της συμμετοχής των Ραλλείων στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα EuPolis, καθαρίστηκε το αλσύλλιο του σχολείου και φυτεύτηκαν, σε συνεργασία με τον Όμιλο Περιβάλλοντος των Ραλλείων διαφορετικά φυτά και λουλούδια. Παράλληλα, ξεκίνησαν οι εργασίες για τον πράσινο τοίχο στο προαύλιο του σχολείου.

10η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 2023

Βιωματικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες” της ομάδας “ΔΡΩ”.

Με προσομοιώσεις αρχαίων ολυμπιακών αθλημάτων, τα παιδιά που συμμετείχαν έγιναν κριτές/ελλανοδίκες, θεατές, αθλητές και ήρθαν πιο κοντά με έννοιες και αξίες σχετικές με το Ολυμπιακό πνεύμα, την Ολυμπιακή ιδέα και τα ιδανικά.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ ΝΑ ΚΡΑΤΑΣ!

Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Ραλλείων, παρουσία του Αντιδήμαρχου Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Πειραιά κ. Ρέππα Παναγιώτη, μια διαφορετική καρδιά τοποθετήθηκε σήμερα έξω από το σχολείο μας. Μια κατακόκκινη μεταλλική καρδιά που φιλοδοξεί να “πλημμυρίσει” από αγάπη και κοινωνική αλληλεγγύη, κοσμεί την κεντρική είσοδο των Ραλλείων Πειραματικών Σχολείων Πειραιά.

Ο Δήμος Πειραιά έχει τοποθετήσει 17 ειδικούς κάδους σε σχήμα καρδιάς για τη συλλογή και ανακύκλωση πλαστικών καπακιών σε διάφορα σημεία της πόλης, τα οποία θα διαθέσει στον Σύλλογο Παραπληγικών Ελλάδος, με τα έσοδα να αξιοποιούνται για την αγορά αναπηρικών νοσοκομειακών αμαξιδίων, τα οποία θα προσφερθούν σε συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα. Μία σημαντική ανταποδοτική δράση «Μην ξεχνάς το καπάκι να κρατάς», μέσω της οποίας υπογραμμίζεται έμπρακτα η αξία της ανακύκλωσης για την προστασία του περιβάλλοντος και συμβάλλει στο να βοηθηθούν άτομα με κινητικά προβλήματα.

Η Καρδιά Ανακύκλωσης πλαστικών καπακιών περιμένει να γεμίσει από τα καπάκια που θα ρίξουν μέσα οι μαθητές μας και οι γονείς τους. Ευελπιστούμε στη συνδρομή όλων!