Τα Ράλλεια ΠΕΙ.Σ., στην πραγματικότητα τρία εξωστρεφή σχολεία, μοιάζουν με ένα πολυπληθές πολύβουο μελίσσι παιδιών. Αναπόφευκτα, δύσκολες καταστάσεις και εντάσεις συχνά συνοδεύουν τη σχολική καθημερινότητα. Ποιο περιστατικό όμως συνιστά σχολικό εκφοβισμό; Πόσο εύκολα τα παιδιά εμπλέκονται σε τέτοιες πράξεις και ποια θα πρέπει να είναι η στάση μας;

Η ομάδα πρόληψης και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού συστήθηκε με σκοπό να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τη σχολική μας κοινότητα, κατά συνέπεια να προλάβουμε ή και να ελαχιστοποιήσουμε τα φαινόμενα. Σε κάθε περίπτωση, η ευτυχία των παιδιών και η ομαλή συναισθηματική και ψυχική τους ανάπτυξη είναι το βασικό μας μέλημα ως εκπαιδευτικών και ως ενηλίκων.

Κατερίνα Παπασιμάκη, Δασκάλα

Βασιλική Βασιλείου, Εικαστικός

Μαρία Γκουγκούση, Εκπαιδευτικός Παράλληλης Στήριξης

Ειρήνη Αποστολάκη, Δασκάλα

Δημήτρης Ζήκος, Δάσκαλος

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Οι παρακάτω προβολές, είναι χρήσιμες στην πρόληψη της βίας και του σχολικού εκφοβισμού και στην καλλιέργεια αποδοχής της διαφορετικότητας. Έχει γίνει μία πρώτη προσπάθεια διαχωρισμού των προτάσεων, αν και αυτό είναι πολύ σχετικό, όπως όλοι/ες γνωρίζουμε.

ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

Το κάτι άλλο

Έλμερ, ο παρδαλός ελέφαντας

Ο πόλεμος στη χώρα των μολυβιών, της Βούλας Παπαγιάννη

Ο Μαυρούλης

Σχολικός εκφοβισμός: Μπορείς να τον νικήσεις

ΓΙΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ

https://www.youtube.com/watch?v=ai6EQWSYyVI

Αερικά και φίλοι διαφορετικοί (τραγούδι)

Τα γυαλιά της διαφορετικότητας (1ο)

Τα γυαλιά της διαφορετικότητας (2ο)

Η διαφορετικότητα δεν είναι ελάττωμα

Η εχθρόπιτα, της Ντέρεκ Μάνσον

Το κορίτσι που δεν έκανε ποτέ λάθη

Ο μικρός ήρωας – Ταινία Ε΄ τάξης Δημοτικού Νέου Σουλίου Σερρών

ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ

Τζαφάρ

Anti Bullying Animated Short Film Project

COMICS ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

“Πες το με κόμιξ”: οι 25 ιστορίες των παιδιών σε 5 τεύχη κόμιξ!

Πες το με κόμιξ: Ανθρώπινα Δικαιώματα

Πες το με κόμιξ: Δικαιώματα του Παιδιού
Πες το με κόμιξ: Δικαιώματα και Αναπηρία
Πες το με κόμιξ: Ξενοφοβία – Ρατσισμός
Πες το με κόμιξ: Σχολικός εκφοβισμός

Πολύ καλά κόμικς για πιο «σκληρές» περιπτώσεις. Όλα τα παραπάνω comics στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.antigone.gr/gr/projects/project/27/description/

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

https://www.politeianet.gr/books/9789608729650-anthologia-epsupe-mila-mi-fobasai-170293

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά, μέσω του έργου «Δίκτυο Κοινωνικών Δομών», διοργανώνει δράσεις για την προαγωγή της ψυχικής υγείας και την πρόληψη περιστατικών βίας στη κοινότητα.

Οι δράσεις απευθύνονται κυρίως σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Πειραιά όπου εξειδικευμένα στελέχη (ψυχολόγοι, κοινωνικός λειτουργός κ.α) μπορούν να πραγματοποιούν βιωματικά εργαστήρια για τους μαθητές με θέμα την κοινωνική ενσυναίσθηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Παράλληλα διοργανώνονται θεματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και γονείς, με θέμα την αντιμετώπιση περιστατικών βίας και εκφοβισμού στο σχολικό περιβάλλον (υλοποιούνται διαδικτυακά και δια ζώσης).

Η έξαρση του φαινομένου της βίας μεταξύ των μαθητών το τελευταίο διάστημα καθιστά επιτακτική την ανάγκη υλοποίησης παρεμβάσεων υποστήριξης στα σχολεία με σκοπό την πρόληψη του φαινομένου. Τo bullying (εκφοβισμός) είναι μία επιθετική συμπεριφορά (σωματική, λεκτική, ψυχολογική ή και κοινωνική) που εκδηλώνεται σκόπιμα, απρόκλητα και επαναλαμβανόμενα, στο σχολείο, στον εργασιακό χώρο, ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η καλλιέργεια των κοινωνικών δεξιοτήτων κρίνεται απαραίτητη για την ανάπτυξη υγιών σχέσεων και την αποφυγή παραβατικών και αποκλινουσών συμπεριφορών.

Παρακαλούμε δηλώστε το ενδιαφέρον σας  για τα βιωματικά εργαστήρια μαθητών στον ακόλουθο σύνδεσμο :

https://forms.gle/rPxmppMWmzvChQq59

Για περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο των δράσεων μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 6979450681 και 2117507002.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Τμήματος Ε2, με την Υπεύθυνη Εκπαιδευτικό κ. Γεωργία Δουλάμη, συμμετείχαν στο εν λόγω βιωματικό εργαστήριο. Συζήτησαν και ενημερώθηκαν για το θέμα του Σχολικού Εκφοβισμού, μέσα από παραδείγματα και σχετικές βιωματικές δραστηριότητες μέσα στην τάξη. Τελικό προϊόν, ιστορίες των παιδιών ανά ομάδα, με τη μορφή comic, που αναφέρονται στο φαινόμενο bullying.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΕΝΑΣ ΝΤΑΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Την Τρίτη 2 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Σε αυτό το πλαίσιο, αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων στο σχολείο μας για την ημέρα αυτή, σε συνδυασμό με την εκστρατεία μας για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας, διαμορφώθηκε ως εξής:

Η συγγραφέας Αναστασίας Χριστοπούλου μίλησε και παρουσίασε το βιβλίο της με τίτλο «Ένας Νταής στο Σχολείο μας» (εκδ. Ψυχογιός) στα παιδιά της Α’, Β’ και Γ’ τάξης (Δωδεκαθεσίου, Τριθεσίου, Μονοθεσίου) και συζήτησε μαζί τους για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού – συγκεκριμένα:
10.00-10.45: Τάξεις Α1, Α2, Α3θ και Α1θ
10.45-11.30: Τάξεις Β1, Β2, Β3θ και Β1θ
11.45-12.25: Τάξεις Γ1, Γ2, Γ3θ και Γ1θ

Οι μαθητές της Α’ τάξης εκπόνησαν σχετικές δραστηριότητες.

Έγινε συζήτηση με τα παιδιά των τμημάτων Στ1 και Στ2 (09.00-09.40) και Δ1 και Δ2 (12.35-13.15) για τον σχολικό εκφοβισμό.

Ο Θεατρολόγος κ. Μάρκος Τσούμας, με ομάδα μαθητών του Δ2, παρουσίασε σχετικό δρώμενο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και συντόνισαν τις συζητήσεις η Σύμβουλος Εκπαίδευσης κ. Αρχοντία Μαντζαρίδου και η Σχολική Ψυχολόγος κ. Βασιλική Καρακατσάνη, μαζί με την ομάδα σχολικού εκφοβισμού του σχολείου μας.

Ν. 5029/2023 ΖΟΥΜΕ ΑΡΜΟΝΙΚΑ ΜΑΖΙ – ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Το Υπουργείο Παιδείας στην προσπάθεια ταχύτερης & καλύτερης αντιμετώπισης περιστατικών εκφοβισμού ή σχολικής βίας προχώρησε στη δημιουργία σχετικής πλατφόρμας που έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία. Στο ειδικό διαχειριστικό περιβάλλον https://stop-bullying.gov.gr θα μπορεί όποιος επιθυμεί ανώνυμα ή επώνυμα να καταγράφει περιστατικά που κρίνει ότι χρήζουν διερεύνησης και αντιμετώπισης. Προκειμένου να έχουν πρόσβαση οι γονείς, είναι απαραίτητος ο κωδικός του σχολείου που φοιτά το παιδί και ο Αριθμός Μητρώου του. Οι κωδικοί ανά σχολείο είναι οι ακόλουθοι:

1o Δωδεκαθέσιο Ραλλείων: 9520037

Τριθέσιο Ραλλείων: 9520271

Μονοθέσιο Ραλλείων: 9520272

Ο αριθμός μητρώου των παιδιών αναφέρεται στους ελέγχους που παίρνουν κάθε τρίμηνο (τάξεις Γ’ – Στ Δημοτικού) αλλά και στη βεβαίωση φοίτησης που μπορεί να ανακτηθεί μέσω gov.gr.

Για την καλύτερη συνεργασία σχολείου και γονέων, θα ήταν καλό, πριν από οποιαδήποτε ενέργεια καταγραφής περιστατικού ή παραπόνου, να ενημερώνονται οι εκπαιδευτικούς του σχολείου μας. Για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση, οι γονείς μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση του σχολείου τηλεφωνικά ή δια ζώσης, αφού πρώτα κανονιστεί συνάντηση σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα.

Νόμος 5029/2023 – «Ζούμε Αρμονικά Μαζί – Σπάμε τη Σιωπή»: Ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία και άλλες διατάξεις.

ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ (ΕΒΙΕ) – Ν.5029/23 “ΖΟΥΜΕ ΑΡΜΟΝΙΚΑ ΜΑΖΙ / ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ”

Η έρευνα διεξάγεται μέσω της υπηρεσίας διαδικτυακών ερευνών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (Π.Σ.Δ.) https://yourview.sch.gr/ με χρήση κλειδάριθμου ανωνυμοποίησης, τόσο ως προς τα φυσικά πρόσωπα όσο και ως προς τα σχολεία, και απευθύνεται σε μέλη της σχολικής κοινότητας, δηλαδή:
α) μαθητές/τριες της Ε ́ και της Στ ́ τάξης του Δημοτικού (για το σχολείο μας, του 1ου Δωδεκαθεσίου), όλων των τάξεων του Γυμνασίου και της Α ́
τάξης του Λυκείου,
β) εκπαιδευτικούς και
γ) γονείς ή έχοντες/ουσες την επιμέλεια των συμμετεχόντων/ουσών μαθητών/τριών των σχολικών μονάδων που ανήκουν στο αντιπροσωπευτικό δείγμα σχολείων.

To 1ο Δωδεκαθέσιο Ραλλείων (μαθητές/μαθήτριες, γονείς, εκπαιδευτικοί) έχει επιλεγεί από το ΥΠΑΙΘΑ και συμμετέχει στην παρούσα έρευνα κατά το χρονικό διάστημα 27-31 Μαίου 2024. Υπεύθυνη για την εκπόνηση της έρευνας ορίζεται η Υπεύθυνη Ενδοσχολικής Βίας του σχολείου μας κ. Αικατερίνη Παπασιμάκη (εκπ/κός ΠΕ70).

Πατήστε εδώ για να δείτε την εγκύκλιο και τα ενημερωτικά σημειώματα.