Στο πλαίσιο δικτύωσης Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων υπό την αιγίδα της Διοικούσας Επιτροπής Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ), υπογράφηκε τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 σχετικό Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του 1ου Δωδεκαθεσίου Ραλλείων και του 4ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης Σύρου.

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, οι δύο σχολικές μονάδες θα σχεδιάζουν και θα υλοποιούν δράσεις που θα απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς αλλά και μαθητές/τριες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης: θα ανταλλάσσουν καινοτόμους μεθόδους διδασκαλίας, θα εκπονούν κοινά προγράμματα στο πλαίσιο των ομίλων αριστείας, δημιουργικότητας και καινοτομίας, θα υλοποιούν από κοινού ενδοσχολικές διαδικτυακές επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, και θα διοργανώνουν κοινές διδακτικές επισκέψεις σε σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος που σχετίζονται με κοινές δράσεις των εκπαιδευτικών των δύο σχολείων.

Για τον συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών σχεδιασμού και υλοποίησης των δράσεων που απορρέουν από τη συνεργασία ορίζονται ως Υπεύθυνοι η κα. Ρέλλια Μαρία, Διευθύντρια του 1ου Δωδεκαθέσιου Ράλλειων Πειραματικών Δημοτικών και η κ. Παππά Ευαγγελία, Διευθύντρια του 4ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης Σύρου. 

Κοινές εκπαιδευτικές δράσεις

1η Δράση: Επίσκεψη στο 4ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης Σύρου

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο σχολικών μονάδων, τον Απρίλιο του 2024 η Διευθύντρια του 1ου Δωδεκαθεσίου Ραλλείων μαζί με την Εκπαιδευτικό ΠΕ70 και τους μαθητές/τις μαθήτριες του Τμήματος Ε2 επισκέφθηκαν το Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο της Ερμούπολης. Περιηγήθηκαν στους χώρους του διδακτηρίου και στη συνέχεια τα παιδιά των Ραλλείων εκπόνησαν κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες γνωριμίας και σύσφιξης ομάδας με τα παιδιά του Δημοτικού Ερμούπολης.

Με ξεναγό-οδηγό τη Διευθύντρια του Πειραματικού Δημοτικού, οι μαθητές/μαθήτριες των Ραλλείων περιηγήθηκαν στην Ερμούπολη, επισκέφθηκαν σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος και έμαθαν πολλά για την ιστορία της. Ανανέωσαν το ραντεβού τους με τα παιδιά της Ερμούπολης την επόμενη σχολική χρονιά, με περισσότερες κοινές δραστηριότητες.