Στο πλαίσιο δικτύωσης Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων υπό την αιγίδα της Διοικούσας Επιτροπής Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ), υπογράφηκε την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 σχετικό Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του 1ου Δωδεκαθεσίου Ραλλείων και του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου.

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, οι δύο σχολικές μονάδες θα σχεδιάζουν και θα υλοποιούν δράσεις που θα απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς αλλά και μαθητές/τριες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης: θα ανταλλάσσουν καινοτόμους μεθόδους διδασκαλίας, θα εκπονούν κοινά προγράμματα στο πλαίσιο των ομίλων αριστείας, δημιουργικότητας και καινοτομίας, θα υλοποιούν από κοινού ενδοσχολικές διαδικτυακές επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, ενώ θα διοργανώνουν (όταν αυτό είναι εφικτό) κοινές διδακτικές επισκέψεις σε σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος που σχετίζονται με κοινές δράσεις των εκπαιδευτικών των δύο σχολείων.

Για τον συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών σχεδιασμού και υλοποίησης των δράσεων που απορρέουν από τη συνεργασία ορίζονται ως Υπεύθυνοι η κα. Ρέλλια Μαρία, Διευθύντρια του 1ου Δωδεκαθέσιου Ράλλειων Πειραματικών Δημοτικών και η κ. Σταματία Μαντικού, Διευθύντρια του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου. 

Κοινές εκπαιδευτικές δράσεις

1η Δράση: Επίσκεψη στο 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο σχολικών μονάδων, τον Φεβρουάριο του 2024 η Διευθύντρια του 1ου Δωδεκαθεσίου Ραλλείων επισκέφθηκε το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου. Περιηγήθηκε στους χώρους του διδακτηρίου και στη συνέχεια συζήτησε με τη Διευθύντρια κ. Μαντικού, καθορίζοντας το πλαίσιο της συνεργασίας (κοινές ενδοσχολικές διαδικτυακές επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, κοινά προγράμματα στο πλαίσιο των ομίλων αριστείας, δημιουργικότητας και καινοτομίας).

2η Δράση: Διαδικτυακή επιμορφωτική ημερίδα με θέμα “Ψηφιακά μέσα για τη διευκόλυνση του έργου των εκπαιδευτικών”

Με συμμετοχή εκπαιδευτικών του Δικτύου και πρωτοβουλία του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου, διοργανώθηκε, την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 και ώρα 17.00 -19.00, διαδικτυακή ενδοσχολική επιμορφωτική συνάντηση με θέμα “Ψηφιακά μέσα για τη διευκόλυνση του έργου των εκπαιδευτικών”, με εισηγητή τον κ. Σπύρο Σπύρου, Διευθυντή των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Ρόδου “Πυθαγόρας” (Κολλέγιο Ρόδου). Η εν λόγω δράση αφορούσε άξονα εσωτερικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας, με θέμα την αναβάθμιση ιστοσελίδας, καθώς και τη βελτίωση της γνώσης μας αναφορικά με ψηφιακά εργαλεία νέων δυνατοτήτων. Κάθε σχολείο μπορεί να αξιοποιήσει την παρούσα δράση, κατά το δοκούν, στη δική του εσωτερική αξιολόγηση.

Η καθημερινότητα ενός εκπαιδευτικού χαρακτηρίζεται από πολλές υποχρεώσεις εντός και εκτός της σχολικής τάξης. Στο workshop αυτό αναλύθηκαν ψηφιακά μέσα (καθώς και μέσα τεχνητής νοημοσύνης) τα οποία μπορούν να κάνουν την εκπαιδευτική ζωή πιο εύκολη – πιο συγκεκριμένα, μέσα δημιουργίας εικόνων, βίντεο, κουίζ, φύλλων εργασίας, παρουσιάσεων και ψηφιακά εργαλεία που κάνουν το σχολείο διασκεδαστικό και ελκυστικό για τα παιδιά.

3η Δράση: Πλοήγηση στο παρελθόν, αφήνοντας παρακαταθήκη για το μέλλον με οδηγό την Αειφορία στην εκπαιδευτική διαδικασία (Κάσος, Μάιος 2024)

Μετά από πρόσκληση του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Πόλεως Ρόδου, το 1ο Δωδεκαθέσιο Ραλλείων μέσω της Διευθύντριας κ. Μαρίας Ρέλλια, συμμετείχε στην τελευταία φάση του προγράμματος «Πλοήγηση στο παρελθόν, αφήνοντας παρακαταθήκη για το μέλλον με οδηγό την Αειφορία στην εκπαιδευτική διαδικασία» το οποίο ολοκληρώθηκε στην Κάσο, μεταξύ 7 και 9 Μαΐου 2024. Η Διευθύντρια κα Τίνα Μαντικού και η υποδιευθύντρια κα Ευαγγελία Λιβανίου που έλκει την καταγωγή από την Κάσο, οργάνωσαν με υποδειγματικό τρόπο όλες τις δράσεις του προγράμματος.

Η ισορροπία ανάμεσα στο θεωρητικό κομμάτι του προγράμματος (Ημερίδα 07.05.2024) και στις βιωματικές δράσεις, παρήγαγε ένα απόλυτα πετυχημένο πρόγραμμα. Γνωρίσαμε την ιστορία της Ηρωικής Νήσου Κάσου, όπου φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμά της (1824), γνωρίσαμε το φυσικό της περιβάλλον, τις δραστηριότητες των κατοίκων, τα προβλήματα που έχουν όλα τα απομακρυσμένα νησιά και τις προσπάθειες του τοπικού Δήμου Ηρωικής Νήσου Κάσου να τα αντιμετωπίσει.

Στην Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Μαΐου 2024 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, εκτός των διοργανωτών, συμμετείχε ο Δήμος Κάσου με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ν. Τουσούνη (σ. εκπαιδευτικό), μέλη της ΔΕΠΠΣ Πειραματικών Σχολείων από την Αθήνα, η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Κάσου κα Ε. Κωνσταντινίδου, ο δημοσιογράφος Ν. Μαστροπαύλος και η Μ. Χριστοφοράκου από συνεργαζόμενο σχολείο. Από κοινού με την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος ΠΠΣ και ΠΕΙΣ κ. Λαμπρινή Παπατσίμπα, πραγματοποιήσαμε εισήγηση με θέμα “Ο ρόλος των Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων στην προώθηση του Αειφόρου Σχολείου στην Ελληνική Εκπαίδευση“. Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η εισήγηση του κ. Ν. Μαστροπαύλου, για τις διαδικασίες παραγωγής των τοπικών τυριών (σιτάκα, ελαϊκή κα).

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε η επίσκεψή μας και συμμετοχή μας στην παρασκευή του φημισμένου τυριού της Κάσου, της σιτάκας, σε δύο μητάτα του νησιού (με την ευγενική φροντίδα της κας Λιβανίου) την Τετάρτη 08.05.2024. Μοναδική εμπειρία, στην οποία εκτιμήσαμε τον κόπο των κτηνοτρόφων και την όχι δίκαιη αμοιβή τους για τα υπέροχα τυριά που παράγουν.

Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε το ενδιαφέρον νεότευκτο Μουσείο Αγροτικής Ζωή στο Αρβανιτοχώρι.

Το ίδιο το νησί, μας έδωσε τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε την αληθή έννοια της αειφορίας, καθώς αυτή υλοποιείται επί χιλιάδες ετών με τις πρακτικές των καλλιεργητών (αναβαθμίδες-πεζούλες) αλλά και κτηνοτρόφων (εναλλαγή βοσκοτόπων). Ωστόσο, διαπιστώσαμε κι εκεί την αρνητική επίδραση της κτηνοτροφίας στη βλάστηση του νησιού, το οποίο, ούτως ή άλλως υποφέρει από έλλειψη βροχοπτώσεων, φαινόμενο που χειροτερεύει κάθε χρόνο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ευχαριστούμε θερμά το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Ρόδου και τον Δήμο της Ηρωικής Νήσου Κάσου.

4η Δράση: Το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Ιστορίας και τα νέα σχολικά εγχειρίδια Ιστορίας

Την Πέμπτη 23 Μαϊου 2024, το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου διοργάνωσε, για εκπαιδευτικούς όλων των σχολικών μονάδων του Δικτύου, διαδικτυακή επιμορφωτική ημερίδα με θέμα “Το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Ιστορίας και τα νέα σχολικά εγχειρίδια Ιστορίας”. Εισηγητής ήταν ο Δρ. Σταύρος Παπαδόπουλος, κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στην Ιστορία της Εκπαίδευσης. Στην εν λόγω εισήγηση παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν τα Νέα Προγράμματα Σπουδών της Ιστορίας, εστιάζοντας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στα Νέα Σχολικά Εγχειρίδια της Ιστορίας και στη μορφή που αυτά θα έχουν σύμφωνα με την προκήρυξη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).

5η Δράση: 10 κανόνες του Διαδικτύου

ην Πέμπτη 16 Μαϊου 2024, το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου διοργάνωσε, για εκπαιδευτικούς και μαθητές/μαθήτριες όλων των σχολικών μονάδων του Δικτύου, διαδικτυακή επιμορφωτική ημερίδα με θέμα “10 κανόνες του Διαδικτύου”, διάρκειας μίας ώρας και με ομιλήτρια την κ. Όλγα Μούστου, Εκπαιδευτικό Γερμανικής Γλώσσας και Ψυχολόγο, εισηγήτρια και εκπρόσωπο του Ινστιτούτου CSII.

Μερικά από τα θέματα που θίχτηκαν ήταν η προστασία από τους κινδύνους του διαδικτύου, ο εθισμός στο διαδίκτυο, επικίνδυνα challenges και ο Διαδικτυακός Εκφοβισμός.