ΤΟ euPOLIS ΦΕΡΝΕΙ ΤΗ ΦΥΣΗ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ

Το έργο euPOLIS (https://eupolis-project.eu/) στοχεύει στην αντικατάσταση ή τον συνδυασμό των παραδοσιακών δαπανηρών μηχανικών συστημάτων που έχουν κατασκευαστεί για την προστασία του περιβάλλοντος με φυσικά συστήματα με στόχο τη δημιουργία ανθεκτικών αστικών οικοσυστημάτων με χαμηλότερο κόστος κύκλου ζωής και ταυτόχρονα την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, ψυχικής και σωματικής.

Αποστολή του Έργου: Καινοτόμος μεθοδολογία πολεοδομικού σχεδιασμού, που αναπτύχθηκε μέσω του euPOLIS, που ενσωματώνει φυσικές/πράσινες λύσεις (Νature Based Solutions, NBS) για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των πολιτών. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Horizon 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συντονίζεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, συνδέοντας τη γνώση και την εμπειρία 28 συνεργατών από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων Ευρωπαϊκών πόλεων: Πειραιάς (Ελλάδα), Βελιγράδι (Σερβία), Λοτζ (Πολωνία) και Gladsaxe (Δανία). Αυτές οι πόλεις θα εφαρμόσουν πιλοτικά την καινοτόμο μεθοδολογία πολεοδομικού σχεδιασμού euPOLIS βασισμένη σε φυσικές/πράσινες λύσεις, ενώ η Μπογκοτά (Κολομβία), το Παλέρμο (Ιταλία), η Λεμεσός (Κύπρος) και η Τρεμπίνιε (Βοσνία Ερζεγοβίνη)  θα ακολουθήσουν, θα αναπαραγάγουν και θα επιδείξουν τα πλεονεκτήματα των καινοτομιών μας μέσω καθοδήγησης και παρακολούθησης.

Η μεθοδολογία του έργου euPOLIS για τον πολεοδομικό σχεδιασμό, βασιζόμενη στις πράσινες υποδομές, προσφέρει τη συνέργεια της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης που λαμβάνει υπόψη την υγεία των ανθρώπων, με τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη που έχουν οι πράσινες και μπλε υποδομές. Ο Δήμος Πειραιά κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου θα λειτουργήσει ως πόλη-οδηγός (front runner city) εφαρμόζοντας, πιλοτικά, φυσικές λύσεις με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της ευημερίας των πολιτών. Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα από τις  πιλοτικές πράσινες και μπλε δράσεις αποτελούν η δημιουργία πράσινου φυτεμένου δώματος εντός του σχολικού συγκροτήματος των Ραλλείων Πειραματικών Σχολείων Πειραιά της οδού Τζαβέλλα, η ανακύκλωση του βρόχινου νερού, ο καθαρισμός του καναλιού κατά μήκος της Ακτής Δηλαβέρη και η παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων με κατάλληλους αισθητήρες αλλά και η συνολική αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου με παρεμβάσεις πρασίνου και βελτίωσης του φωτισμού, ώστε να είναι εφικτή η ενοποίηση του με την όμορη περιοχή του Μικρολίμανου. Τέλος σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις θα εφαρμοστούν πιλοτικές λύσεις πράσινης αναβάθμισης των χώρων τους, καθώς και εξοπλισμού τους με καινοτόμα συστήματα, μικρής κλίμακας, για την αποτελεσματική διαχείριση του νερού.

Στα Ράλλεια Πειραματικά Σχολεία Πειραιά, τόσο στο πευκοδάσος όσο και σε ξύλινες εκπαιδευτικές ζαρντινιέρες στον προαύλιο χώρο, φυτεύτηκαν μεσογειακά βότανα, ανθοφόρα φυτά και λαχανικά.  Οι Όμιλοι Περιβάλλοντος και Διατροφικής Αγωγής του σχολείου μας ανέλαβαν την ευθύνη της παρατήρησης και της φροντίδας τους.

Στο σχολείο μας τοποθετήθηκε επίσης ερασιτεχνικός μετεωρολογικός σταθμός στην οροφή του κτηρίου, ενώ αναμένεται να κατασκευαστεί κατακόρυφος πράσινος κήπος σε τοίχο του προαύλιου χώρου.

Στο πλαίσιο δημιουργίας πράσινης ανάπλασης, κατασκευάστηκε στον προαύλιο χώρο του σχολείου κάθετος πράσινος κήπος, που λειτουργεί με αυτόματο πότοσμα.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ