CLILing Astronomy

Σύμφωνα με την Πράξη 6/11.03.2021, το ΕΠΕΣ του σχολείου μας ενέκρινε ομόφωνα την εκπόνηση πιλοτικών, εκπαιδευτικών δράσεων του σχολείου μας από κοινού με το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων, στο πλαίσιο δημιουργίας δικτύου μεταξύ πειραματικών σχολικών μονάδων και ανταλλαγής καινοτόμων, καλών διδακτικών πρακτικών.

Συγκεκριμένα, στον πρώτο, πιλοτικό κύκλο, η εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας των Ραλλείων Ρέλλια Μαρία και ο Φυσικός του Πρότυπου-Πειραματικού Γυμνασίου Αγίων Αναργύρων Χρήστου Γεώργιος προτείνουν τη διοργάνωση webinars με θέμα τη διδασκαλία βασικών εννοιών της Αστρονομίας με χρήση Νέων Τεχνολογιών και μέσα από την εκπαιδευτική προσέγγιση CLIL, τη διδασκαλία δηλαδή περιεχομένου μέσω μίας ξένης γλώσσας (Αγγλικής). Ομάδα στόχος για τα Ράλλεια Πειραματικά θα είναι η τάξη Ε2.

Κατά την πρώτη διδασκαλία, εφαρμόστηκε η διδασκαλία της Αστρονομίας μέσω CLIL σε συνδυασμό με το σχετικό κεφάλαιο του σχολικού εγχειριδίου Αγγλικής Γλώσσας Ε’ Δημοτικού με θέμα τους πλανήτες (Unit 6, Lesson 3). Στη δειγματική διδασκαλία παραβρέθηκαν ο συντονιστής παιδαγωγικής ευθύνης του σχολείου μας κ. Αχιλλέας Μανδρίκας, η Προϊσταμένη 3θ των Ραλλείων κ. Αργυρώ Μπουρού και ο κ. Χρήστος Νικολόπουλος, συνεργάτης της δράσης.

Στη συνέχεια, σε συνεργασία με τον κ. Χρήστου, εκπονήθηκαν δύο ακόμη webinars, με την παρουσία των Διευθυντών των δύο σχολικών μονάδων κ. Βασίλειου Πανόπουλου και κ. Χρήστου Μουρατίδη, καθώς και των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου και μελών του ΕΠΕΣ των δύο σχολείων κ. Αχιλλέα Μανδρίκα και κ. Κων/νου Καφετζόπουλου, με την ακόλουθη θεματολογία:

1. Ηλιακό σύστημα – πλανήτες

2. Ο πλανήτης Δίας

Όλες οι διδασκαλίες Αστρονομίας του κ. Χρήστου έχουν τόσο θεωρητική όσο και εργαστηριακή μορφή και εναλλάσσονται με αντίστοιχες διδασκαλίες στα μαθήματα των Αγγλικών και της Γλώσσας.

Για το σχολικό έτος 2020-2021, η Δράση CLILing Astronomy ολοκληρώθηκε με βιωματικό εργαστήριο, που πραγματοποίησαν στον χώρο των Ραλλείων οι εκπαιδευτικοί Χρήστου Γεώργιος, Ρέλλια Μαρία και Νικολόπουλος Χρήστος, με θέμα τους πλανήτες και το ηλιακό μας σύστημα.

Στόχος της σύμπραξης αυτής είναι η ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ εκπαιδευτικών των δύο σχολείων που θα βοηθήσει επίσης τους μεγαλύτερους ηλιακά μαθητές μας στη μετάβασή τους στην επόμενη βαθμίδα.

Leave a Reply